Undgå konflikter og misforståelser

29. marts 2014 af Maria Gammelgaard

Kan man midske misforståelser og konflikter i sit liv ved at styrke ens selvværd? Det tror jeg på at man kan!

Alle kender nok det, at én vi er tæt på, familie, venner, kolleger m.v., lige kommer med en negativ eller spydig kommentar ud mellem sidebenene. Vi sidder ofte bagefter og tænker: ”hvad var det lige?” Der kan være stor forskel på, hvordan du reagerer i sådan en situation.

Hvis du har et stærkt selvværd, vil du have nemmere ved at tænke: ”Nå ok det synes hun, men det gør det jo ikke til rigtigt min verden”. *Og så vil du måske spørge personen om, hvad hun egentlig mente. Nogle gange vil det måske vise sig, at det handlede om, at hun havde en dårlig dag og derfor blev irriteret på dig, fordi du kom 2 minutter for sent til jeres aftale. Det kan selvfølgelig også godt være, at det er en reel kritik af dig, som pågældende ikke har ”nosser nok” til at sige til dig på en ordentlig måde, men ved at du spørger ind til det, bliver hun tvunget til at fortælle, hvad hun egentlig tænker. Så kan du tage kritikken til dig eller lade være. I værste fald kan i blive enige om at være uenige og så komme videre.

Hvis du har et dårligt selvværd, vil du typisk vende det indad mod dig selv: ”Hun kan ikke lide mig. Det er også bare fordi, at jeg er så dum”, eller du kan vende det udad på andre: ”Hun er også en stor idiot, der ikke kan finde ud af en skid”. Uanset om du vender det indad eller udad, medfører det en negativitet, som fremadrettet vil gøre relationen vanskelig. Forestil dig, hvis der kommer mange af den slags ”sammenstød”. På et tidspunkt, vil relationen komme til at slå gnister og måske gå helt i stykker. 

At have et godt selvværd er at have en grundlæggende tro på, at du er god nok. Det betyder IKKE, at du er egoist og ufejlbarlig – tværtimod. Du ved godt, at du skal lære og udvikle dig hele livet. Du tænker på andre, men tager udgangspunkt i dig selv, fordi du godt ved, at du ikke kan ændre på andre, men kun på dig selv og du har respekt for at andres verdenssyn er anderledes end dit eget.  Du tør at stå ved dig selv og dit verdenssyn, og du lader ikke andres meninger om dig ødelægge dit syn på dig selv.  

Hvis vi alle har en grundlæggende tro på, at vi er gode nok, som den vi er, og er åbne overfor, at andre er forskellige fra os, tror jeg på, at vi kunne undgå en masse konflikter. I stedet for at føle os ramte af en kommentar, der kan være uheldigt formuleret eller tilfældig, kunne vi reagere med nysgerrighed og åbenhed. Og ja! Det er en kæmpe udfordring altid, at skulle spørge åbent til hvad folk egentlig mener, for du skal jo også være parat til at tage imod kritik af din person. Men det interessante er jo, at det åbner op for en dialog og muligheden for, at være enige om at være uenige, i stedet for at have en dårlig stemning hængende i luften. Det kan især være en udfordring, i sammenhænge hvor du har nogle faste mønstre og roller, f.eks. i din familie eller sammen med nære venner du har kendt i mange år. Men hvis du i stedet for at føle dig ramt, bliver nysgerrig, på hvad din familie og venner siger og gør, fordi du grundlæggende tror på, at du er ok, og at de er ok, så vil det åbne op for at mere dialog og mindre konflikter og dårlig stemning. 

 

Så er mit spørgsmål til dig:

Hvad forhindrer dig i, at styrke dit selvværd og derved mindske antallet af misforståelse og konflikter i dit liv?

 

0 kommentar(er)