Taknemmelighed - den lille lykke

26. april 2014 af Maria Gammelgaard

Er taknemmelighed langhåret, søgt og pædagogisk korrekt?

Jeg hører nogle gange, at nogen synes, at det at være taknemmelig for de små ting, er meget pædagogisk korrekt eller langhåret. Eller er det ikke lidt søgt, at man skal takke for, at man har tag over hovedet, og at man kan trække vejret, når nu alt andet i ens liv er noget lort?

Mit svar er: "Det er, hvad du selv gør det til!"

Jeg er selv jyde med stort J, med begge ben placeret i den jyske muld. Min far var landmand, så jeg er vokset op mellem kokasser og traktorer. Jeg klatrede i træer, lavede bål og legede med bue og pil. Jeg elsker at samle møbler og bruge mine hænder, og skal vi have hængt et billede, op griber jeg gerne boremaskinen og rawlplugsne.

Jeg er langt fra spirituel, jeg kan lide, ting jeg kan se, og ting jeg kan forstå. Alligevel må jeg indrømme, at jeg tror på meget mere, end det jeg kan se. Jeg har flere gange set, hvordan fysiske symptomer er skabt af tanker eller undertrykte følelser. Jeg tror, at der er mere mellem himmel og jord, men har ikke brug for at udfordre og udforske det nærmere.

Så er taknemmelighed, meditation og tankens kraft ikke meget langt væk fra denne meget konkrete og "til at tage og føle på" verden jeg kommer fra?

 

En proces...

Faktisk er det lidt en proces for mig, at omsætte det til noget jeg kan forholde mig til. Jeg æder ingenting råt, og har i flere undervisnings sammenhænge været klassens Rasmus Modsat: ”aaahrr, kan det nu også passe?” spørger jeg ofte. Men når jeg så har set bevis på at tingene virker, så bliver jeg overbevist.

Jeg har set beviset på at taknemmelighed virker. Jeg kan mærke på mig selv, hvordan det har ændret mit livssyn, at huske at være taknemmelig hver dag. Dertil kommer at psykologiske undersøgelser også viser, at det at have fokus på taknemmelighed kan øge personers lykkefølelse med op til 25%. Det er da til at tage at føle på!

 

At øge dit fokus på det du er taknemmelig for, giver dig altså

  • mere glæde og lykke i dit liv
  • du bliver bedre til at være nærværende
  • kan øge dit selvværd
  • du får mere overskud
  • og det er stressreducerende

 

Taknemmelighed handler ikke om, at man skal gå rundt og være en lalleglad jubelidiot hele tiden. Tværtimod! Taknemmelighed handler om at sætte pris på de ægte ting, og huske at give sig selv plads til at opleve dem og give dem den opmærksomhed, som de fortjener. Det kan være alt fra dejlige stunder med familien, til smukke oplevelser i naturen, til et godt helbred, til materielle goder som vi besidder o.s.v. Intet af det vi har, er en selvfølge. At tage ting, mennesker og oplevelser for givet gør dig blot til et offer af livet, for den dag du så ikke har det længere, er du på den.

Hvis du i stedet husker at være taknemmelig, ved du hvilken gave du har fået. En gave et et gode, noget som man sætter pris på og værdsætter. At være taknemmelig er at tage ansvar for, og sætte pris på sit liv, og du vil være bedre rustet til at modstå livets udfordringer.

Min kollega Anne Goncalves fra amame.dk har lavet en skøn lille meditation på taknemmelighed som jeg kan anbefale på det varmeste. (Klik på knappen nedenfor og du kommer direkte til den) 

0 kommentar(er)

Du kan skrive en kommentar til bloggen her