Sårbarhed

Sårbarhed

19. november 2012

Efter at have skrevet min sidste blog – Når mørket sænker sig – gik jeg i seng. Da jeg lå i min seng og kom til at tænke, over hvad jeg havde skrevet, og at jeg nu havde lagt det ud på nettet, så alle kunne læse det, fik jeg pludselig hjertebanken. Jeg havde givet noget af mig selv, jeg havde delt nogle af de mørke sider af mig selv og jeg følte mig pludselig meget sårbar.

Så hvorfor gjorde jeg det? Fordi jeg synes, at vi lever i et samfund hvor skam, svaghed og sårbarhed er et tabu og jeg vil derfor gerne bringe det op. Vi ser andre leve deres liv og på overfladen ser det ud til at de har fuldkommen styr på det. Det hele kører bare for dem, men vi ser dem ikke når tårene løber ned over kinderne fordi de ikke orker mere, eller når de føler sig mere og mere tomme indeni, fordi livet ikke er blevet som de forventede og glæde ikke længere er en del af deres følelsesregister, fordi de simpelthen har kørt på autopilot i så lang tid at de har glemt at stoppe op og lytte til deres hjerte.

Vi er alle sårbare og ind i mellem svage, det er bare forskelligt hvordan vi lader det komme til udtryk, men ofte er det sådan, at vi helst ikke viser andre vores sårbarheder og svagheder. Men hvad nu hvis det virkelig er en styrke at turde at være sårbar og svag? Hvad hvis vi på den måde kommer til at opleve livet i mange flere nuancer og kommer til at opleve mere glæde og kærlighed i vores liv? Hvis vi får et mere helhjertet og autentisk liv ved at turde at være sårbare? Er det så ikke prisen værd, ind i mellem at vise andre at vi altså ikke altid har styr på det hele?

Hvorfor er det sådan i vores samfund at psykisk styrke er en af de mest værdifulde egenskaber et menneske kan besidde? Hvorfor er vi ikke bedre til at favne psykisk skrøbelighed? Og hvad er det at være psykisk stærk egentlig? I mit mange årige virke som socialrådgiver er jeg ofte blevet mødt med påstanden om at man skal være psykisk stærk for at være socialrådgiver. Jeg har tit undret mig meget over denne påstand. For hvad er det at være psykisk stærk? Er det at man lader alle de historier og skæbner man møder prelle af på sig som var man iført teflon eller er det i virkeligheden at man går ind i jobbet som et helt menneske og rummer de mennesker man sidder over og lader deres liv og historier gå ind og blive en del af den måde man ser verden på. Hvad er stærkest? Jeg er i hvert fald 100 % sikker på at for den person man sidder overfor, som føler sig mødt og forstået, så er det stærkest at man er helhjertet og autentisk og dermed måske også en lille smule sårbar.

Føler du dig nogle gange svag og sårbar så tag imod følelsen, glæd dig over den og del det med andre, for det er en kæmpe styrke at du anerkender dig selv, med alt hvad du indeholder. Dét er måden, du får et helhjertet og autentisk liv med masser af kærlighed og glæde på. Smid autopiloten væk og mærk verden!

Nogen gange føler jeg mig lille, svag, alene og sårbar, men det er min styrke at jeg tør at føle det!

 

PS. Und dig selv at bruge 3 minutter på at høre denne skønne sang. Den går helt ind i sjælen på mig.

3 kommentar(er)

Skriv en kommentar til bloggen her

2015.03.12 Skrevet af Maria
Kære Pernille
Tak for din kommentar. Som jeg ser det, er det vigtigt, at du bliver ved med at dele dine tanker og følelse i din blog, for hvis nogen går forrest i at vise deres sårbarhed, er der måske flere der følger efter.
Vi er alle blot mennesker, og vi bliver alle ramt af op og nedture. Hvis vi skjuler vores nedture for andre, er det at mennesker kommer til at føle sig alene, når de bliver ramt af udfordringer.
KH
Maria
2015.03.12 Skrevet af Pernille Hjortkjær
Åh, hvor jeg kender dén følelse. For jeg deler i den grad samme holdning som dig, nemlig at der er alt for meget overflade helt generelt set og at vi med lidt mere menneskelighed og rummelighed vil blive lykkeligere som mennesker. Selv deler jeg ud af både sorger og glæder på min blog http://pernillehjortkjaer.dk/blog/ - her har jeg både ytret mig om at tage en økonomisk rutsjetur med mit firma - og senest om at blive valgt fra af kæresten. Jeg ved nogle synes det er "for meget" "for personligt" etc. Men hey, vi kan ikke være gode venner med alle - og dem der rummer os også når vi er sårbare det er helt sikkert de mennesker, jeg allerhelst vil have i mit liv - og i min forretning.
Så hurra for sårbarheden!
Skrevet af Susanne Steffensen 20/11 2012
Kære Maria :) Så godt beskrevet. OG GENKENDELIGT. Tak. Smukkeste sang længe. Nød den virkelig. Du er en fantastisk kvinde :)