Stress, meditation, yoga

Gæsteblog af stresscoach Anne Goncalves

De senere år har der været skrevet meget i medierne om, at stressede skulle motionere. Der har endda været historier om stressramte som fik besked på at tilbringe 10 timer om ugen i et fitness center! Alt sammen i den tro, at motion skulle kunne få bugt med stress. Jeg kan ikke forestille mig noget værre, end som stressramt at stå i et fitness center med musikken brøllende ud af højtalerne. Min egen erfaring er, at stress kræver ro. Masser af ro.

 

Jeg har selv været ramt af stress og gik rundt med konstant ondt i maven i 3 år, inden det op for mig, at jeg var stresset – og at der skulle kigges grundigt på flere områder af mit liv, for at få det vendt. En af de ting der hjalp mig rigtig meget på vejen var yoga og meditation.

Gennem yoga og meditation fandt jeg endelig den ro som jeg manglede, og roen gav mig overskud, til at tage hånd om de andre faktorer i mit liv som gjorde, at jeg kæmpede med stress. Yoga kan selvfølgelig ikke i sig selv kurere stress – men det er en god hjælp på vejen.

 

Her vil jeg dele mine 3 bedste ‘stress af’ tips fra yogaens verden.

 

1. Yoga

Yoga findes i mange former og stilarter, både mere dynamisk yoga og stille yogaformer. Fælles for dem alle er, at yoga opfordrer til at vende blikket indad og være med det der dukker op.

Hvis du er helt ny til yoga, vil jeg anbefale dig at finde et sted hvor du kan prøve det med en erfaren yogalærer. Har du først styr på teknikken er det fantastisk og nemt at lave hjemme. Både til at vække kroppen om morgenen med blide stræk, eller måske til at falde til ro om aftenen, inden du skal sove.

Især restorativ yoga er et godt redskab til at falde til ro. Her bliver man typisk liggende i en stilling i 10-20 min, så kroppen får fuldstændig ro og hvile og der skabes balance i nervesystemet.

Her er en nem restorativ yogaøvelse du kan lave derhjemme. Den kan hjælpe mod stress, depression og søvnløshed.

yoga

Sommerfuglen

Du skal bruge:

2 puder af ca. samme størrelse

1 yogamåtte og/eller tæppe til at ligge på

1 øjenpude eller et lille tørklæde/håndklæde til at lægge over øjnene

evt. 1 tæppe til at have over dig

 

Sådan gør du:

Sæt dig på måtten og bøj benene. Placér fodsålerne mod hinanden og lad benene åbne sig ud til hver side. Læg en pude under hvert lår. Benene skal være understøttede og føles helt afslappede. Læg dig ned på ryggen og placér evt. en øjenpude over øjnene. Hvis du vil have mere støtte, kan du også rulle et lille håndklæde sammen og lægge under nakken.

Vær sikker på, at du slapper godt af i hele kroppen og brug den tid det tager, på at justere stillingen, så det føles behageligt og du kan ligge helt stille uden behov for at bevæge dig. På den måde giver du nervesystemet bedst muligt  ro.

Bliv liggende i 10-20 minutter. Hvis tankerne myldrer frem, kan du holde fokus på åndedrættet, indtil du begynder at slappe mere og mere af.

 

 

2. Meditation

Pratyahara, er et begreb fra yogaen som betyder at vende opmærksomheden indad. I en tid hvor vi konstant bliver bombarderet af sanse indtryk omkring os, er det vigtigt indimellem at kunne lukke af og mærke roen indeni. Vi bliver stressede af konstant at være ‘online’. Der er hele tiden noget som hjernen skal bearbejde. Det går hurtigere og hurtigere i vores samfund idag, der er ikke så meget plads til ro. Med mindre du selv tager dig tid.

Ved at vende opmærksomhed indad og sidde et øjeblik i stilhed og meditere, kan du sænke dit stressniveau. Hvis du ikke har prøvet at meditere før, kan det måske virke lidt uoverskueligt. Mange oplever, at de slet ikke kan få hovedet til at falde til ro og at det nærmest forstærker tankemylderet, når de begynder at meditere. Det du skal øve dig i, er at være med tankerne. Tankerne vil altid være der, det er om vi hænger os fast i dem eller ej, der gør forskellen.

 

Her har du en nem meditation, som du kan lave til hver en tid.

 

yoga stress

Meditation med fokus på åndedrættet

Sæt dig et sted hvor du kan være uforstyrret. Sid i en behagelig stilling med ret ryg. Du kan enten sidde på en stol eller på gulvet, fx med benene i skrædderstilling.

Luk så øjnene og tag nogle dybe vejrtrækninger. Få følelsen af, at du bruger hele kroppen når du trækker vejret, så både brystet og maven går ud og ind.

Flyt så din opmærksomhed mod din vejrtrækning. Vær opmærksom på dine  ind- og udåndinger. Prøv også at lægge mærke til pausen mellem dine åndedrag.

Observér dine tanker uden at hænge dig i dem. Bemærk dem og lad dem være. Hvis tankerne begynder at vandre, så vend hele tiden opmærksomheden tilbage til dit åndedrag. Se om du kan lade være med at dømme eller hænge dig i tankerne. Øv dig i at være til stede i processen og lad tankerne flyve forbi – som skyer på himlen. Når en tanke dukker op, så sig til dig selv at det er ok – og lad den flyve videre. Giv slip på tankerne med hver en udånding. Når en tanke opstår så ånd ud og giv slip på den…

Du kan starte med at sidde i 3-5 minutter – eller så længe du vil. Prøv evt. at starte med at sidde et par gange om ugen og langsomt sætte det op. Og mærk roen sprede sig i din krop og sind:) 

 

 

3. Guidet kropsscanning

En guidet kropsscanning kan hjælpe dig til at komme i bedre kontakt med din krop og guide dig ind i en dyb mental og fysisk afspænding. En kropsscanning går ud på, at man bliver guidet rundt i alle dele af kroppen og flytter opmærksomheden fra punkt til punkt. Det er utroligt afspændende for kroppen, at man bevidst flytter opmærksomheden ud til fx fingrene og slapper af for hver del, og det er samtidigt også en god koncentrationsøvelse, som giver ro i hovedet og dæmper tankemylderet.

Der findes mange cd’er og apps med guidede kropsscanninger og meditationer. Det er værd at prøve nogle forskellige af, så du finder en som passer til lige netop dig. Du kan også hente en gratis 15-minutters kropsscanning på min hjemmeside her.

 

Rigtig god fornøjelse med øvelserne. Jeg håber, du giver dig tid til at prøve dem af og at de hjælper dig til mindre stress og mere ro.

 

Namasté

Anne

Anne Goncalves

Om Anne Goncalves:

Anne er yogalærer og holistisk stresscoach, bosat i København. Hun underviser i yoga og meditation og tilbyder stresshåndteringsforløb, både til  private og firmaer.

Se mere på www.amame.dk

0 kommentar(er)

Skriv en kommetar til bloggen her