Skal vi bekæmpe Janteloven?

5. december 2013

I 1933 skrev Aksel Sandemose bogen ”En flygtning krydser sit spor” om Esben Arnakke, som kom fra byen Jante. I denne by blev der nedskrevet 10 bud, som senere er blevet kendt som Janteloven. 

Hvem kender ikke Janteloven i Danmark. Det er den forfærdelige ”lov” der gør, at vi ikke må skille os ud, gøre os særligt bemærkede eller anerkende os selv i andres påhør. En ”lov” som i virkeligheden ikke har spor at gøre med en lov, men blot er skabt af en samfundskritisk forfatter i 1930’erne. Men ikke desto mindre er der mange, der i gennem årtier er gået til kamp mod Janteloven, og gør hvad de kan for helt at ophæve den.

Men i virkeligheden er det, i mine øjne, en helt forkert fremgangsmåde. Der er lavet flere bud på ”den omvendte Jantelov”, giv slip på Janteloven m.v. i en god hensigt om at få mennesker til at vise verden deres fulde potentiale, i stedet for at lade sig begrænse af hvad andre tænker om dem. Problemet er bare, at når vi har fokusset på det, vi ikke vil have, så bliver det det vi får!

 

En elefant med lyserøde pletter

Det er præsis ligesom hvis jeg siger til dig: ”du må ikke tænke på en elefant med lyserøde prikker!” Så går din hjerne straks i gang med at forestille sig en elefant med lyserøde prikker, inden den rationelt kan slette billedet igen, fordi du ikke måtte tænke på det. Så når du siger den omvendte jantelov, er du først nødt til at komme i tanke om, hvordan den oprindelige Jantelov er, inden du kan forestille dig fordelen ved den nye.

Jeg er meget enig i budskabet i den omvendte Jantelov og alle andre der ”kæmper” mod Janteloven, men hvis vi hele tiden retter fokus på, det vi ikke vil have, så ender det i de fleste tilfælde med, at det bliver det vi får.

I stedet skal vi ændre vores fokus til det vi gerne vil have.

 

Eksempler:

Du siger måske: Jeg vil ikke længere være arbejdsløs!

Sig i stedet for: Jeg ønsker mig et job, jeg er glad for

 

Du siger måske: Jeg vil ikke være stresset!

Sig i stedet for: Jeg har ro og nærvær

 

Du siger måske: Jeg vil ikke være underlagt Janteloven!

Sig i stedet for: Jeg tror på mig og mit potentiale

 

Du siger måske: Jeg vil ikke længere være tyk!

Sig i stedet for: Jeg har det godt i min krop

 

Kan du se forskellen?

Den første sætning er negativt ladet og fokusset er på det vi ikke vil, hvor den modsatte sætning er positiv og med fokus på det du gerne vil have. Hvad tror du motiverer dig mest?

Jeg ved i hvert fald at det der motiverer mig mest, er når jeg bliver anerkendt og opmuntret. Når nogen løfter en pegefinger og formaner at nu SKAL jeg altså noget, så kan jeg meget nem blive trodsig og bruge en masse energi på at tænke på at det skal vedkommende f…. ikke bestemme. Men når jeg derimod bliver opmuntret, anerkendt og støttet i at opnå noget så får jeg på en anden måde lyst, til at gøre noget. På samme måde er det med min indre dialog. Det hjælper ikke når jeg taler grimt til mig selv. Men når jeg har fokus på det jeg gerne vil, taler pænt til mig selv, og sender positiv energi ud i verden, så er vejen til målet bare meget sjovere. Og derudover styrker jeg også mit selvværd.

På samme måde med Janteloven. Når vi går i krig mod den, får den lov til at fylde, og vi bruger en masse unødig energi på at bekæmpe den. Men hvis vi i stedet fylder verden med kærlighed, anerkendelse af os selv og hinanden og positiv energi så vil Janteloven automatisk komme til at fylde mindre.

Så drop kampen mod Janteloven, og fokuser i stedet på det du vil have og bliv derved en inspiration for andre, ved at du deler ud af din glæde og gode energi.

0 kommentar(er)

Skriv en kommentar til bloggen her