I disse tider er der kommet meget fokus på begrebet “særlig sensitiv”, og det giver super god mening, for når man ikke er som alle andre, kan man have behov for at kunne forklare hvorfor og tilhøre en gruppe, der er ligesom en selv.

Vi mennesker søger andre, der er som os. Så’en er det bare. Det er selvfølgelig ikke ensbetydende med, at vi kun er sammen med nogen, der er som os selv, men vi kan bare så godt lide at være i samme båd som andre ligestillede.  For der er nu engang ikke nogen, der forstår os bedre, end mennesker der har det på samme måde som os selv.

Jeg ved fra mig selv, at da jeg var sygemeldt grundet stress, fik jeg den bedste støtte fra en bekendt, der selv havde været igennem noget lignende. Lange personlige mails med beskrivelser om hvordan det havde været for hende, og formaninger om at jeg skulle passe på mig selv, var på sorte dage min redning.

På samme måde er det tydeligt for mig nu som mor, at jeg i vid udstrækning søger andre forældre med samme tilgang til forælderrollen, som jeg selv har. Dermed ikke sagt at jeg ikke er sammen med mennesker, der er meget anderledes end mig. For mennesker der er anderledes end mig selv, kan inspirere mig og gøre mig mere opmærksom på mine egne holdninger og grænser.

Men som mennesker søger vi nu engang bare ligheder, artsfæller, ligestillede m.v. Det gør vi af den simple grund, at vi er sociale væsner. Noget af det værste der kan ske for os, er at blive udstødt og udelukket fra fællesskabet. Derfor søger vi fællesskaber, og hvis vi i en sammenhæng oplever os, meget anderledes fra fællesskabet, vil vi enten prøve at passe ind, hvilket nogle gange kræver kæmpe ressourcer, eller vi vil søge et nyt fællesskab.

Derfor giver det god mening, at der for tiden er meget fokus på, at man kan være særlig sensitiv. For er man særlig sensitiv uden at vide det, bruger man med stor sandsynlighed en masse kræfter på at passe ind, men det lykkes bare ikke rigtigt. Eller man føler bare ikke rigtig, at man passer ind nogle steder. Det bliver derfor en lettelse, når man finder ud af, at man ikke er alene, men derimod tilhører en gruppe af ca. 15 – 20 % af alle mennesker, der har det særlige karaktertræk, der kaldes for særligt sensitiv.

Jeg tilhører ikke den gruppe! Det tror jeg i hvert fald ikke. Jeg har flere gange taget en ”selv-test”, for at finde ud af om det er det, der er ”galt med mig”. Hver gang kan jeg svare ”sandt eller delvis sandt” til en stor del af spørgsmålene, men ikke til så mange at jeg hører under kategorien særlig sensitiv.

 

Hvad er jeg så?

  •  Jeg er en person, der har meget brug for mit eget selskab og ro.
  • Jeg er en person, der ikke bryder mig om støj, men kan godt lide god højt musik
  • Jeg er en person, der i stor grad nødt til at planlægge og strukturere min hverdag, for ellers bliver jeg nemt stresset.
  • Jeg er en person, der har tendens til melankoli, især hvis jeg ikke passer på mig selv.
  • Jeg er en person, der kan blive dybt og inderligt rørt over andres livshistorier.
  • Søvn er meget vigtigt for mig, da jeg ellers bliver trist og indadvendt, og nogle gange får fysisk ubehag.

 

Så hvad er jeg? Der er ingen kasse til mig. Ingen boks med et label på, så jeg må bare finde mig i at være almindelig sensitiv, men uden at opfylde kriterierne for at være særlig.

Det er en proces for mig, at anerkende og acceptere mig som den jeg er, uden at føle mig forkert, når jeg ved en fest ikke ”gider” mere og bare gerne vil hjem, eller når jeg ikke kan rumme mine børns støjende, glade leg, og er nødt til at bede dem flytte legen et andet sted hen. Det er en proces og jeg er godt på vej. Jeg har fundet ud af, at jeg får mere, glæde, balance og overskud i mit liv, hvis jeg accepterer den jeg er.

Jeg er ved at acceptere, hvad en mand fortalte mig efter en længere snak, da jeg var 19 år, ”Du fejler ikke noget Maria, men du har måske en tendens til melankoli”. Jeg forstod det ikke dengang, men jeg forstår det i dag. Melankolien er en gave, da den giver mig en dybde, og en empati jeg ikke ville have haft uden den. Så jeg er sensitiv og jeg er særlig, men jeg er ikke særlig sensitiv.

 

Ps: Vil du vide om du, er særlig sensitiv, kan du få et hint her.

0 kommentar(er)

Skriv en kommentar til bloggen her