FREDAGSTANKER

Om misundelse

D. 25. september 2015

Inden i mig bor et monster. Et grøn øjet monster.

Det kommer især frem, når jeg ser andre mennesker, der har den succes, jeg så inderligt drømmer om. Eller når jeg ser, at andre familier hygger sig på den rejse, jeg så gerne vil kunne give mine børn.

Jeg er begyndt at snakke med monstret. Og ligesom så mange andre monstre, uregerlige unger eller tøsefornærmede voksne, så vil det grøn øjede monster bare gerne ses og høres. Det vil gerne anerkendes for sin indsats og for sin tilstedeværelse. Den kan ikke lide at blive undertrykt, ignoreret og overhørt, men helt ærligt, hvem kan det?

Når jeg ikke anerkender monstret, vil den gøre alt hvad den kan for at nage indeni mig. Den river i min mave, den slår mig i hovedet og den skaber uro i min krop.

Men der er en grund til, at monstret bor indeni mig. Den er der nemlig for at gøre mig opmærksom på mine drømme og mål. Den er der, for at fortælle mig, at jeg ikke må give op. Og når jeg lytter til den, sker der ofte det, at den holder op med at skabe sig helt så meget. Lige pludselig bliver den en jeg kan føre en samtale med, og vi kan tale om, hvad jeg skal gøre for at den holder op med at være så besværlig.

Måske bliver vi enige om, at et lille bitte skridt mod mine mål og drømme hver dag, kan stille det grønøjede monsters umættelige sult. Måske er det nok, at jeg lytter til den og lader den vide, at jeg har hørt, hvad den fortæller mig. Jeg kan også skrive den drøm, den fortæller mig op på en seddel, som vi så sammen lægger i en skuffe, med en fælles aftale om, at vi tager sedlen op, på et senere tidspunkt i mit liv. Monstret har ikke nødvendigvis brug for, at jeg springer ud i det lige nu. Den er ikke interesseret i, at jeg forgælder mig, for at jeg kan komme ud at rejse med min familie. Den vil bare gerne føle hørt og set. Den har det faktisk helt okay med det, hvis bare den ved, at jeg arbejder på at nå målene. Så kan det godt være at den indimellem skaber sig lidt, men det er bare for at sikre, at jeg ikke helt har glemt den. Og så anerkender jeg den igen. Fortæller den at jeg hører den, og så falder den igen til ro.

Mit grønøjende monster er min ven. Min til tider besværlige ven. Men når jeg husker på, at den bare gerne vil hjælpe mig, tilgiver jeg den og kommer i tanke om, hvor meget jeg egentlig sætter pris på den.

Ha’ en skøn weekend.

Grønøjede hilsner

Maria

<3

Grønøjet monster

Om at give slip og give sig selv omsorg

D. 18. september 2015

Jeg har i denne uge talt med en gruppe skønne mennesker, om det at sætte sig mål. I den forbindelse kom vi ind på, at det er som at gå op ad en trappe, når man sætter sig et mål. Men nogle gange bliver man træt på vejen op af trappen, og holder en pause på et trin. Og andre gange sker der det, at man falder en eller to trin ned af trappen. 

Når det sker, så er det vigtigt, at man ikke skælder sig selv ud for at falde. For det er helt naturligt at vi indimellem falder.

Prøv at forestil dig et barn der falder. Kunne du finde på at råbe af det, skælde det ud for at falde og bede det om at tage sig sammen og rejse sig op igen?

Nej vel? Du ville trøste barnet. Give det omsorg og kærlighed. Og derefter opmuntre barnet, ved at lade det vide at han/hun godt kan klare at komme op igen.

Det er lige præcis det samme du skal give dig selv.

Jeg må indrømme, at jeg er faldet et par trin ned af min trappe. Målet jeg er på vej imod er ”BALANCE”. Men jeg har i en periode presset mig selv. Presset mig selv til at løbe hurtigere og yde mere. Dette til trods for at jeg GODT VED, at jeg ikke kan holde til det i længden. Og det koster. Min krop fortæller mig, at jeg skal give slip på travlheden, presset og selvpineriet. Jeg HAR hørt det, men jeg har ikke ageret efter det. Fordi jeg viste ikke lige hvordan jeg skulle bremse op. Men nogle gange sker der så det, at noget udefra tvinger os til at stoppe op, og se realiteterne i øjnene.

Så her står jeg nu!

Jeg er faldet et par trin ned af trappen. Jeg har slået mig, og ja det er pisse irriterende for at sige det mildt. Men det jeg har allermest brug for, er at give slip på de ting der dræner mig, og i stedet fylde ekstra meget på af det der giver energi. Jeg er nødt til at give mig selv omsorg, kærlighed og opmuntring.

Som voksen er jeg nødt til selv at tage ansvar for mit liv, og JEG vælger om jeg får omsorg og kærlighed eller skæld ud og hån. Jeg kan give mig selv, det jeg har brug for. Når jeg giver mig selv, hvad jeg har brug for, er sandsynligheden for, at jeg hurtigt kommer på fødderne og igen kan bevæge mig op af trappen, op imod mit mål, langt større.

Så jeg ligger gummihammeren, jeg indimellem bruger til at slå mig selv i hovedet med, og de nedsættende ord, jeg kunne finde på at bruge om mig selv, langt væk. Jeg giver slip på mange af de drænende opgaver, jeg har i mit liv, og fylder i stedet en masse god energi og kærlighed på mig selv.

Jeg håber, at du gør det samme.

Ha’ en dejlig selvkærlig weekend

KH

Maria Gammelgaard

<3

Om at bede om hjælp

D. 4. september 2015

Jeg har i denne uge rakt hånden ud efter nogle skønne kompetente kvinder. Jeg har bedt dem om hjælp, fordi jeg indså, at jeg så inderligt havde brug for det. Faktisk havde jeg så meget brug for det, at mens jeg sad og skrev min bøn til dem, (i en lille gruppe på Facebook) løb tårerne ned af mine kinder.

Det tog mig nogle timer, at "kvinde" mig op til at skrive til denne lille gruppe om de ville hjælpe mig.

For når man beder om hjælp på den måde, hvor man fortæller, hvad der udfordrer en, kan man meget nemt føle sig sårbar og måske endda blottet.

Og det kan være meget svært, for risikoen for at man ikke får den hjælp, man beder om, er jo til stede.

Men sandsynligheden for at man får hjælpen og mere til, er bestemt også til stede.

Faktisk er det min erfaring, at folk rigtigt gerne vil hjælpe, og ofte får du også en vis portion omsorg med i købet.

Der er dog nogle forudsætninger, der øger sandsynligheden for at folk vil hjælpe dig, når du spørger:

• Fortæl hvad DU ønsker, og hvad dit behov er. Undlad at kritisere eller kommandere, som f.eks. "Du har aldrig tid til at hjælpe alligevel", eller "du skal hjælpe mig med det her nu" det motiverer ingen (heller ikke din partner) til at hjælpe dig, hverken med opvasken eller med at kigge på bilen. Sig i stedet "jeg har et ønske om, at dette bliver gjort, og det vil betyde enormt meget for mig, hvis du vil hjælpe mig med det!"

• Vær specifik i dit ønske. Hvad er det helt præcis du ønsker hjælp til. Jo mere præcis du er, desto nemmere er det for andre at vurdere, om det er noget de KAN hjælpe dig med. Hvis det er med at hjælpe med at male stuen, så fortæl hvor lang tid du forventer, at de hjælper dig. Eller hvis det er med at rydde op, så kan du med fordel fortælle hvilket specifikt rum, du har en forventning om at få hjælp med.

• Spørg direkte. Kontakt den person eller gruppe du gerne vil have hjælp fra, og spørg dem direkte om de vil hjælpe. Lad være med at sende en generel forespørgsel ud på Facebook! På den måde føler ingen sig personlig engageret, og der er derfor en større risiko for, at du ikke får nogen tilbagemeldinger, og måske bliver du så skuffet, fordi du dermed kan tænke "Jeg spurgte 200 mennesker og kun 1 meldte tilbage!"

Der er så meget der kan glippe, hvis du spørger en stor gruppe. Nogle har ikke tid. Nogle har ikke mulighed for at hjælpe. Nogle har ikke lyst, og igen nogle tænker "det er der nok nogle andre, der gør, så behøver jeg ikke".

Men vigtigst af alt i forhold til at få den hjælp, du har brug for, er at du spørger om den. Du kan ikke forvente, at andre mennesker hjælper dig, for de kender jo ikke dine behov, og ofte kan de heller ikke gætte sig til dem, selvom at du synes, at det burde være indlysende. 

Ha' en skøn weekend.

Kærlige hilsner

Maria 

Om at yde lidt mere end man selv troede, at man kunne klare

D. 28. august 2015

Jeg har været udfordret i denne uge.

  • En mand på kursus, og derfor ikke har været hjemme fra mandag morgen til fredag eftermiddag
  • Syge børn
  • Teknik der drillede
  • …og andre småting

Men jeg har klaret det, og endda i fin stil. Ja jeg er træt i dag, men det er vist også helt naturligt, efter sådan en uge. Jeg er temmelig sikker på, at hvis jeg på forhånd havde vist hvad ugen ville byde, så ville jeg have haft svært ved at se mig ud af det. Så jeg er på en måde glad for, at jeg ikke vidste hvilke udfordringer ugen bød på, på forhånd. Men ugen er en erfaring for mig. Jeg har lært, at jeg kan mere end jeg på forhånd troede.

“You never know how strong you are, until being strong is your only choice.”

– Bob Marley

 

Jeg talte i går med en ung kvinde, som det sidste års tid har knoklet med et stort vægttab. Hun har igennem en længere periode gået på et træningshold, hvor hun både har trænet og fået gode mentale indspark. Hun har for nyligt været ude at cykle 28 km, og var stolt over det, og fortalte mig ”det kunne jeg ikke for et halvt år siden, for der troede jeg ikke på at jeg kunne”.

Nogle gange har vi bare brug for, at nogen eller noget viser os, at vi kan meget mere, end vi egentlig selv går og tror. Uanset om det så gælder en fysisk eller mental udfoldelse, så er det vigtigt at huske på at du kan meget mere end du selv tror.

Men det bliver meget nemmere at yde mere hvis du har nogen til at heppe på dig. Nogen der kan få dig til at vise, alt det du kan, og det du rummer. Det kan være din partner, din bedste veninde, en kollega eller en coach. Uanset hvem så er det så vigtigt, hvis du gerne vil udvikle dig og yde dit bedste, at du har nogen til heppe på dig, og fortælle dig, at du

”Du er modigere end du tror, stærkere end du ser ud til, og klogere end du ved”

Peter Plys

 

Måske har du nogen I dit liv, der kan udfylde den rolle, men de ved bare ikke at du har brug for det. Så er det dit ansvar at spørge dem om de vil være dit heppekor. Fortæl dem at du har brug for at de i en periode bakker dig op omkring dit vægttab, dit projekt med at finde et nyt arbejde, i dit ønske om at få et barn eller noget helt andet.

Hvis du gerne vil have et støttende netværk, så bed dem om at bakke dig op. Tag det ikke for givet at de gør det, for de kan ikke læse dine tanker. Bed om støtte og opbakning både når det godt og det er svært og du vil finde ud af at du kan meget mere end du selv tror. 

 

Hav en skøn weekend

Kærlig hilsen 

Maria

jeg kan mere end jeg selv tror