Energi

Foråret bringer energi

16. marts 2013

For nyligt hørte jeg en sætning som jeg har tænkt en del over: ”Nu kommer foråret snart og så får vi noget mere energi! ” Rigtigt mange kan sikkert nikke genkendende til den fornemmelse. 

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at vi lever i en ”kunstig” tid. Konstant er vi i gang. Morgen, middag, aften. Forår, sommer, efterår, vinter. Men hvad nu hvis vores krop er indrettet til, at vi ikke skal være så meget i gang i de mørke og kolde måneder? Vi ved alle at vi får mere energi når lyset og varmen kommer, men stopper vi op og tænker at det er ensbetydende med at vi skal sætte tempoet ned i vintermånederne? Ikke mange af os gør det i vores tid. Vi er så trænede i at lytte til fornuften og overhøre vores krops signaler, at vi fortsætter i samme høje tempo året rundt.

I gamle dage, gik man ofte i seng når det blev mørkt, da det var for dyrt at have lyset tændt hele aftenen. Det gav os naturligt flere timers søvn om vinteren end om sommeren. I øvrigt hang det også fint sammen, at den mørke tid også var den tid på året, hvor vi ikke kunne dyrke afgrøder på markerne. Et fint system egentlig: Dagene var kortere, der var ikke så meget arbejde og der blev mere tid til hvile = kabalen gik op! Sådan er det ikke i dag. Det er blevet et irritationsmoment, at man har mindre energi om vinteren, for vi fortsætter i samme gear hele året rundt. Vi arbejder lige så mange timer, dyrker lige så meget motion, og sover lige så lidt som om sommeren. Jeg har intet videnskabelig belæg for at udtale mig omkring dette, men jeg tror på at vi arbejder mod vores natur og vores gener, når vi tror at vi kan opretholde samme livsstil i de mørke måneder som i de lyse. 

Måske hvis vi var bedre til at lytte til vores kroppe og sætte tempoet lidt ned når bladene falder af træerne, kunne vi undgå nogle vinterdepressioner eller sygemeldinger grundet stress. 

Måske har du lige meget energi året rundt, så glæd dig over det. Men måske har du det ligesom de fleste andre og du godt ved at dit energi niveau er lidt lavere om vinteren. Mit budskab er på ingen måde, at du så bare skal smide dig i sofaen når efterår og vinter melder sig, men måske du kan skrue ned for blusset. Skift løbeturene ud med gåture i en periode, lad være med at påtage dig yderligere opgaver, sørg for at få din søvn og pas generelt lidt bedre på dig selv. Foråret! Ja det kommer helt af sig selv og bringer lys, liv og energi, men indtil det sker (og når jeg kigger ud af vinduet lige nu, kan det godt tyde på, at der går mindst et par uger endnu til det sker), er det din opgave at lytte til hvad din krop fortæller dig, så vil den kolde og mørke vinter være nemmere at komme igennem i balance.

Måske du kan få en smule forår i dit sind ved at lytte til Vivaldis "De 4 årstider - Forår".

Hold en pause, smæk benene op, luk øjnene og bare nyd de smukke toner. 

0 kommentar(er)

Du kan skrive en kommentar til bloggen her