Høje forventninger

Har du for høje forventninger til dig selv

15. april 2015 af Maria Gammelgaard

Jeg havde for høje forventninger til mig selv som mor

For 6 år siden sad jeg ved en psykolog, som ville overbevise mig om, at jeg havde alt for høje forventninger til mig selv. Det tog mig lang tid inden, jeg forstod, hvad hun mente, for jeg havde ingen ambitioner om et pletfrit hjem, og jeg havde det egentlig rimelig ok, med de store bunker af vasketøj der som regel prydede mit stuegulv. På arbejdet hang jeg heller ikke mere ud, end jeg fik løn for, og jeg lod det ligge, der hvor det hørte til, nemlig på min arbejdsplads. 

Hele tiden får vi tudet ørene fulde, om at mødre i dagens Danmark har for høje forventninger til sig selv. Vi har for travlt med karriere, speltboller, motorisk korrekte (fritids)aktiviteter med vores børn og maratonløb.

Men sådan var (og er) jeg ikke, så derfor kunne jeg slet ikke genkende billedet, når min psykolog mente at jeg havde for høje forventninger til mig selv.

Jeg ønskede bare en stille og rolig hverdag, og at være en god mor for mine børn, samtidig med at jeg udførte mit arbejde fornuftigt, når jeg var der, og at min mand og jeg indimellem havde tid til at grine sammen.

Men det var ikke mit liv for 6 år siden. Jeg var træt, udkørt og min lunte og tålmodighed overfor børnene var nærmest ikke til stede. Og det var ikke pga. tårnhøje ambitioner om at skulle være perfekt. Det var en dejlig blanding af

  • Træthed grundet manglende søvn
  • Et arbejde hvor jeg ikke havde en jordisk chance for at gøre det bare tilnærmelsesvis godt nok
  • Et selvværd der var lavere end lavt
  • Et forsøg på at leve op til alle de løftede pegefingre og retningslinjer man oplever som mor i et moderne samfund.

Denne dejlige cocktail førte til at jeg var urimelig hård ved mig selv, og ofte fortalte mig selv, at jeg var en dårlig mor, samtidig med at jeg bekymrede mig om, hvordan det påvirkede mine børn, at jeg råbte for meget af dem, at jeg ikke legede nok på stuegulvet med dem, eller jeg lod dem få lidt for meget sukker.

På en måde havde psykologen ret, for jeg havde høje forventninger om, at jeg som mor ikke måtte fejle. Jeg måtte ikke gøre ting, der var dårlige for mine børn, men i og med at jeg intet overskud havde, skete det meget ofte, og hver gang dunkede jeg mig selv i hovedet med det. Jeg sagde til mig selv, at jeg skadede mine børn med alle mine fejl og levede dermed ikke op til mine egne høje forventninger til mig selv som mor. 

 

Ingen opskrift men masser af junk

Der findes ingen opskrift på, hvordan man er en god mor! Der er meget viden om, hvad der er skadeligt for børn, men det er helt ærligt lidt en jungle, især når f.eks. sukker nogle gange bliver sidestillet med at være næsten ligeså skadeligt som at have alkoholiserede forældre.

Det er svært at navigere rundt i den massive informationsstrøm, vi konstant bliver bombarderet med som forældre, og det er uoverskueligt at skulle sortere god relevant viden fra ligegyldig junk.

Det bedste du kan gøre som forælder, er at finde ind til din egen kerne, bruge din sunde fornuft og finde frem til hvordan og hvornår du har det godt som forælder.

 

Flyt dit fokus til det du allerede gør godt – og få endnu mere!

Det kan du gøre, ved at sætte fokus på hvornår du selv synes, at det lykkes dig at være en god forælder. Derved flytter du fokusset væk fra alt det, der ikke lykkes, for det hjælper dig ikke. For når du hele tiden, har fokus på det der ikke virker, så bliver du holdt fast i det. Hvis du derimod begynder at se på, hvad der virker, og hvad der er godt, så kan du også arbejde med hvordan, du får endnu mere af det i din hverdag.

Jeg har under denne artikel vedhæftet et arbejdsark til dig med 4 spørgsmål. Ved at svare på disse spørgsmål begynder du at kigge på, hvad du allerede gør godt, og hvordan du kan gøre endnu mere af det, og på den måde kan du bryde mønstret af negative tanker om at du er en dårlig mor og dermed med skue ned for dine høje forventninger til dig selv. 

Giv dig selv ro og god tid til at svare på spørgsmålene, og print meget gerne flere arbejdsark ud, så du kan finde på flere situationer, hvor du har været, den mor du gerne vil være.

Inden du går i gang, vil jeg dog gerne give dig et nogle eksempler, på hvordan du udfylder spørgsmålene, men først de 4 spørgsmål:

  • Beskrivelse af en situation hvor jeg var, den mor jeg gerne vil være (aktivitet og hvor henne)
  • Hvordan var jeg som mor i situationen? (følelser, tanker, adfærd m.v.)
  • Hvad var gået forud for situationen?
  • Hvordan kan jeg sørge for at få flere af disse situationer ind i min hverdag?

 

Eksempler:

#1

Situation: Jeg bager boller med børnene en lørdag eftermiddag, og mens dejen hæver, læser vi et par bøger, og bagefter hygger vi med at lave sjove figurer i dejen.

Hvordan var jeg: Jeg var glad, og havde spillede med på børnenes tosserier. Jeg havde overskud og tænkte, at det var super hyggeligt at lave noget med børnene.

Forud for: Jeg havde fået lov til at sove længe, og jeg havde besluttet mig for, at jeg denne dag ikke ville gøre rent og tage mig af andre huslige pligter, det måtte jeg gøre en anden god gang.

Flere af disse situationer: Jeg kan tale med min mand, om hvordan vi fordeler muligheden for at sove længe, så han minimum hver 14. dag tager børnene en morgen.  Jeg kan oftere tage dage, hvor jeg lader alle de huslige pligter ligge. Måske skal jeg lave en plan, for hvordan jeg når mere i løbet af ugen, så jeg kan holde en ”fridag” hver weekend.

 

#2

Situation: Jeg var i svømmehallen med mit ældste barn, og vi pjattede i vandet, og bagefter tog vi på café og fik en kop varm cacao.

Hvordan var jeg: Jeg havde en lykkefølelse i maven, og nød i fulde drag at være sammen med mit ene barn, og at tale med ham, uden at der var andre, der brød ind i vores snak. Jeg var glad og havde lyst til at kramme mit barn hele tiden.

Forud for: Jeg havde dagen forinden aftalt med mit barn, at vi skulle i svømmehallen sammen, og vi glædede os begge til det.

Flere af disse situationer: Jeg vil tage min kalender frem og finde en dag i hver måned, jeg kan lave noget med et af mine børn, mens den anden er sammen med sin far eller ved en kammerat.

 

#3

Situation: Jeg læste godnat historie for mine børn i sofaen.

Hvordan var jeg: Jeg var rolig og afslappet, og nød at bruge 15 minutter sammen med mine børn.

Forud for: Jeg har lavet en aftale med min mand, om at vi skiftens til at rydde op i køkkenet efter aftensmaden. Den som ikke rydder op, putter børn.

Flere af disse situationer: Jamen vi skal egentlig bare fortsætte, som vi gør nu, men måske skal jeg blive endnu bedre til at nyde disse stunder, og sætte pris på dem.

 

Det første du skal gøre lige nu, er at finde et tidspunkt, hvor du kan arbejde med disse opgaver. Lad der ikke gå for lang tid, hvis ikke du har tid i aften, hvad så med i morgen eftermiddag eller aften? Lav en aftale med dig selv, om at intet er mere vigtigt, end at du sætter fokus på, hvornår du er den mor, du gerne vil være, og hvordan du får endnu mere af det. Glem ikke at hverdags situationer og små stunder er det, der skaber følelsen af at være en god mor.

 

Jeg er ikke fejlfri… gudskelov!

Jeg ved i dag, at jeg godt må fejle som mor, det går mine børn ikke i stykker af, tværtimod, lærer de noget om livet. De lærer, at vi alle laver fejl, og jeg viser dem, at nogle gange skal man sige undskyld, og at vi skal lære af vores fejl. Det komiske er faktisk, at ved at jeg har indset dette, er jeg blevet langt mere afslappet, og det sker sjældent, at jeg kommer til f.eks. at råbe af mine børn. Så faktisk kan man sige at ved at sætte mine høje forventninger til mig selv som mor ned, og turde at lave flere fejl, er jeg blevet en bedre mor.

 

Rigtig god arbejdslyst med arbejdsarket. 

Maria Gammelgaard

Kærlig hilsen 

Maria Gammelgaard

3 kommentar(er)

Skriv en kommentar til bloggen her

2015.06.27 Skrevet af Britta
Af <3 TAK! Godt at ha her i ferie, hvor der er 6 ugers sammen med børnene!
2015.04.20 Skrevet af Maria
Hej Kate
Tusind tak for de pæne ord, det glæder mig meget at du kan lide at læse med her på siden.
Jeg ved ikke om du har tilmeldt dig mit nyhedsbrev, men hvis ikke du har det, kan du tilmelde dig her på denne side (http://www.kabalen.net/freebie), og så vil du med det samme modtage min E-bog "Få balance i dit liv - 5 trin" samt et link hvor du kan tilmelde dig 30 minutters gratis coachsession ved mig. Hvis du gør det, kan vi tage en snak omkring dine udfordringer. Jeg vil rigtigt gerne tale med dig, hvis du er interesseret i det.
Kærlig hilsen
Maria
Skrevet af Kate
En meget god artikel. Jeg har to voksne børn på henholdsvis 26 år og 30 år. Jeg er 55 år og har sjældent kunnet finde glæde i nogen ting. Jeg ville tabe mig som ung men endte i en meget uoverskuelig spiseforstyrrelse som jeg aldrig er kommet ud af og meget har ligesom givet mig alene og ensom.
En meget god indlæg. Jeg har to udeboende børn og er gift. Men mit liv har føltes svært for mig. En spiseforstyrrelse har fuldt mig fra mine unge dage og er med til en anderledes hverdag. Jeg kommer lidt op nogen gange men kommer tilbage ret hurtigt igen. Jeg kan have min tvivl på om nogen kan få mig op? Jeg har læst mange ad artiklerne her som jeg syntes gode og inspirerende.