Det forargede kor!

27. december 2012

Jeg læste i går en status på Facebook, om en mor der valgte at bytte en kæde, hendes to sønner havde brugt meget lang tid på at udvælge hos en guldsmed. Statussen medførte en storm af kommentarer, hvoraf størstedelen var ”det kan man da ikke”, ”som mor skal man altid være glad, for det man får af sine børn”, ”jeg har fået en hjemmelavet lysestage af mit barn, og jeg elsker den” m.v. Generelt lyste forargelsen ud af de mange kommentarer, og mellem linjerne kunne læses, at hvis man kunne finde på at bytte gaver fra sine børn, så var man en dårlig mor.

Jeg bliver til stadighed overrasket over, så hurtige folk er til at blive forargede og fordømme ud fra ganske få oplysninger. Kender I, den mor I dømmer så hurtigt? Kender I hvilke værdier hun opdrager sine børn efter? Måske ønsker hun at lære sine drenge, at ÆRLIGHED er det vigtigste i livet, og hun vil måske derfor hellere bytte en gave hun ikke synes om, da det for hende vil være uærligt, at gå med noget hun ikke oprigtigt synes er pænt. Og når hun kommer hjem, så smider hun sig måske på stuegulvet og leger med lego med drengene, og gør det af et ægte og nærværende hjerte. Vi ved det ikke, gør vi? Måske er antagelsen om at den mor, der kan finde på at bytte en gave fra hendes børn, er en arrogant og egoistisk mor, der ikke ænser sine børns behov rigtig. Eller måske er hun det mest hjertelige menneske der findes. Men at dømme hende på baggrund af en Facebook opdatering! Er det rimeligt?

Indrømmet jeg bliver da også forarget og dømmer nogle gange, men forsøger konstant at udfordre mig selv til at se en sag fra flere sider, inden jeg falder i med ”det forargede kor”.
Jeg har helt sikkert indimellem været den, folk er blevet forarget over. Jeg er sikker på, at jeg har fået forargede blikke, når jeg stod i Brugsen og vredt tog min søn i armen og nok talte med lidt for høj stemme til ham, fordi han blev ved med at løbe rundt med børne-indkøbsvognen.  Men vidste de mennesker der så det, at jeg var sygemeldt grundet stress, og at turen til Brugsen  var, hvad jeg magtede på en dag, og at jeg dagen efter var helt ødelagt grundet indkøbsturen? Sikkert ikke, for vi ser kun overfladen og så danner vi vores egen historie på den baggrund. Måske er den historie du danner rigtig, men hvad nu hvis den ikke er? Har du så ikke brugt en masse unødig energi på at sende forargelse og fordømmelse ud i verden? Tænk hvis din historie ikke er rigtig og at moderen fra Facebook historien er en kærlig og omsorgsfuld mor, så har du været med til at bidrage til at, undskyld udtrykket, piske en stemning op. Du kan have bidraget til en urimelig hetz på baggrund af få informationer. Heldigvis er denne mor anonym og genkender muligvis ikke sig selv i historien. Der er dog set flere eksempler på at folk bliver hetzet på baggrund af tv udsendelser, hvor vi igen kun ser en brøkdel af historien.  Jeg synes, det er trist at sende al den negative energi ud i verden, når man kan gøre det modsatte og bidrage til en positiv stemning, der kan skabe plads til forskellighed og forståelse.

Så næste gang du er ved at falde i med ”det foragede kor” så spørg dig selv:

”Kan denne historie ses fra en anden vinkel?”

0 kommentar(er)

Skriv en kommentar til bloggen her