Dårlig samvittighed

Giv slip på dårlig samvittighed

3. juni 2015 af Maria Gammelgaard

Åh hvor jeg kender den. Den dårlige samvittighed. Den dukker lige pludselig op, og fortæller mig, at jeg ikke har været nok sammen med mine børn eller min mand. Men hvornår er nok nok? For faktum er, at jeg er langt mere sammen med mine børn, end mine forældre var sammen med mig, og jeg har aldrig tænkt, at de var for lidt sammen med mig, for jeg var tryg og har også en masse gode minder med fra min barndom. Så hvorfor sætter jeg barren, for hvor meget jeg skal være sammen med mine børn, så højt? 

Hvorfor får jeg dårlig samvittighed?

Det er helt naturligt, at vi mennesker spejler os i hinanden. Vi ser hvad veninderne, naboerne, kollegerne, de andre forældre i børnehave gør, og stiller os selv det spørgsmål, om vi skal gøre det samme. Dertil kommer også en strøm af artikler, vi kan læse i blade og på nettet, og indslag i tv’et om hvordan nutidens forældre er og bør være. Så vi bliver konstant bombarderet med indtryk og informationer om, hvad en god forælder er.

Ved du hvad? Jeg kan ikke leve op til det! Der er ting, jeg ikke gør nær så godt som min kollega eller veninde. F.eks. så har jeg et kronisk hængeparti, når det kommer til at følge med i mine børns skolegang, jeg er faktisk en af de forældre, der er vildt lettede over at mængden af lektier blev væsentligt reduceret i forbindelse med skolereformen. Når min veninde så spørger, ”Synes du ikke, at det er blevet svært at følge med i, hvor langt de er i skolen?”, så står jeg og væver et eller andet svar om, at jeg har tillid til, at de lærer det de skal, med et kæmpemæssigt jag af dårlig samvittighed i hjertet. For hvad er jeg for en mor, når jeg ikke interesserer mig mere for mine børns skolegang, det er jo pisse vigtig for deres fremtid!? Men jeg er en mor, der gør en masse andre ting, som andre mødre måske ikke gør, og prioriterer nogle ting højt som andre mødre måske ikke gør. Så jeg kan ikke bruge spejlingen til noget, andet end til at dunke mig selv i hovedet. 

Hvornår opstår den dårlige samvittighed?

Dårlig samvittighed opstår typisk i forbindelse med, ting du har gjort, som du føler var forkert, eller ting du ikke har gjort/gør, og som du synes, at en god mor bør gøre.

dårlig samvittighed

Ting du har gjort

Når du har gjort noget, som du bagefter fortryder, kommer den dårlige samvittighed. Ift. dine børn kan det typisk være nogle af følgende ting:

 • Du har råbt af dit barn
 • Du har taget hårdt fat i eller slået dit barn
 • Du har kritiseret dit barn
 • Du har været uopmærksom på dit barn, så han/hun har måske slået sig

Ting du ikke har gjort

Her kan listen være lang, for det er her, vi kigger på hvad alle andre gør, og på hvad eksperterne anbefaler, at vi gør, og som vi måske ikke kan leve op til:

 • Dit barn får ikke børstet tænder hver dag
 • Dit barn har ikke faste sovetider og kommer ofte sent i seng
 • I har ikke nogle faste regler for (eller I overholder dem ikke) hvor meget skærm dit barn må se, og sidder derfor længe foran skærmen hver dag
 • Du får ikke lavet lektier/læst med dit barn hver dag
 • Dit barn får ikke altid sund og varieret kost - halleluja for frysepizza og rugbrød i en travl hverdag
 • Du synes ikke at du spiller og laver nok andre aktiviteter med dit barn
 • Dit barn er ikke eller meget sjældent med til at lave mad
 • Dit barn går ikke til nogen fritidsaktivitet, fordi du ikke har overskud til det i hverdagen.
 • O.s.v.

Er der nogen af dem du kan genkende fra dig selv? Jeg kender i hvert fald et par stykker af dem, og andre har jeg super meget tjek på.

Og det er sådan det er. Vi kan ikke have styr på det hele, vi kan ikke være en perfekt forælder, der aldrig råber af vores børn og altid sørger for, at de får den rigtige kost og rette mængde bevægelse i hverdagen. Vi kan kun have fokus på nogle få ting af gangen. Typisk er der nogle ting, der får vores særlige fokus, og det er som regel fordi, at det er noget, vi på en eller anden måde har erfaret er vigtig. Jeg er f.eks. temmelig hysterisk, med at mine børn får børstet tænder, og at det bliver gjort ordentligt. Det skyldes helt klart, at jeg selv som barn snød min mor med tandbørstningen, med det resultat at jeg fik alt for mange huller. Måske har du meget fokus på at hjælpe dine børn med lektiehjælp, fordi du som barn savnede at dine forældre hjalp dig, eller måske er du meget opmærksom på at dine børn ikke bliver overvægtige, fordi du selv har kæmpet med overvægt. 

Hvordan påvirker dårlig samvittighed dig?

Dårlig samvittighed er en værre energi sluger, som hapser dit overskud og din glæde. Dårlig samvittighed gør intet godt for dig, den forhindrer dig derimod i at leve dit liv i balance. Derfor er det en god idé at reducere den så den fylder mindst muligt. Jeg tror ikke på, at det er muligt at få den helt til at forsvinde, men du kan gøre meget ved at arbejde målrettet med at tage ansvar og skabe handling i stedet for passivt at lade den dårlige samvittighed få det bedste af dig. I værste fald, hvis den dårlige samvittighed kommer til at fylde for meget, kan den føre til tristhed, stress og depression, så der er altså god grund til at slå op med den. 

Dårlig samvittighed

Gør noget ved det

Er der en ting du især har dårlig samvittighed over, en ting som går igen og igen, og som du jævnligt render ind i? Det kan være, at du ikke synes, at du er nok sammen med dine børn, eller at du alt for ofte råber af dine børn, så er det måske på tide, at du vælger aktivt at gøre noget ved det. Der er typisk nogle ting, som vi ofte siger til os selv, men som vi så ikke handler på.  

TIP: Under denne artikel kan du finde et arbejds ark, hvor du kan skrive ned, hvad du typisk har dårlig samvittighed over, og du kan lave en liste over, hvad du kan gør ved det. 

Hvis du har dårlig samvittighed over, at du ikke er nok sammen med dine børn, hvad kan du så aktivt gøre for at ændre på dette. Først og fremmest kan du måske starte med, at se på om det er reelt, at du har dårlig samvittighed over det. Hvor meget skal du være sammen med dine børn, og hvor stor del af tiden skal du være 100% nærværende sammen med dem? Måske er dine forventninger til dig selv alt for høje, og du skal skrue dem lidt ned. 

Dernæst kan du beslutte dig for aktivt at gøre noget for at være mere sammen med dine børn. Få overblik over din hverdag, hvor har du reelt mulighed for at ændre noget? Har du muligvis tidligt fri om fredagen, og kan I derfor gå en tur sammen eller lignende. Kan du i weekender evt. planlægge en tur eller en aktivitet med dine børn. Husk at det ikke nødvendigvis behøver, at være noget der varer en halv eller en hel dag, måske er det bare en time, hvor I sætter jer ned, og tegner eller leger med perler, der kan gøre en forskel for jer. Det vigtige er, at du handler på det, i stedet for hele tiden at gå og dunke dig selv i hovedet med din dårlige samvittighed.

Hvis det du har allermest dårlig samvittighed over, er at du råber for meget af dine børn, så start med at spørge dig selv, hvorfor du gør det. Rigtigt ofte hænger det sammen med, at du ikke har noget overskud, at du er træt og udkørt og derfor er din lunte meget kort ift. dine børn. Hvis det er sådan det hænger sammen for dig, så vil det være en god idé at få hjælp udefra, det kan evt. være fra en (stress)coach, en terapeut eller en psykolog. Du har brug for hjælp til at få genopbygget dit overskud. 

Gode råd mod dårlig samvittighed

 • Styrk dit selvværd – Øv dig i at sige at du er en god mor, og at du gør dit bedste, med de forudsætninger du har. Et lavt selvværd kan have store konsekvenser, for hvordan du har det, og dermed hvilken mor du er. Beslut dig for at du vil dig, og vær opmærksom på at du er den vigtigste person i dit liv.

 

 • Vær god ved dig selv, en glad mor er en god mor. Hvis 10 minutters pause i bilen på vej hjem og hente dine børn, kan give dig et overskud, så er det en god investering. Sørg for at gøre en god ting for dig selv hver dag, det kan være små ting, som du nemt kan indføre i din hverdag, det kan f.eks. være at lægge neglelak på tæerne, købe en buket blomster til dig selv, tage et 5 minutter længere bad, købe en lækker ansigtsmaske, drikke en god kop te/kaffe, købe et ugeblad og læse i den m.v.

 

 • Øv dig i at se det gode du gør. I stedet for hele tiden at have fokus på alt det du gør forkert, så øv dig i at se alle de gode ting du gør. Hver eneste gang du giver dine børn et smil, et kys, et kram, nogle søde ord, du henter dem i institutionen og de ved og ved at du gør det, du laver aftensmad til dem, du putter dem med en godnathistorie, du arrangerer en legeaftale for dem, du bager boller til dem, du hjælper dem med lektierne, du spørger ind til deres dag, du ser en film med dem, du køber nyt tøj til dem, du vasker deres tøj, du siger du elsker dem o.s.v., gør du noget positivt for dine børn. Selvom det er hverdag for dig, så er det faktisk (desværre) ikke alle børn forundt. Og husk så i øvrigt, at børn er meget mere hårdføre, end du nogen gange tror, de kan godt klare at deres verden ryster en smule, uden at de tager skade af det, nærmere tværtimod, så er det faktisk med til at modne dem til livet, at de lærer at stå imod rystelserne.

 

 • Se på dine børn. Er de glade, sunde og trives de? Så gør du det måske slet ikke så dårligt, som du bilder dig selv ind.

 

 • Få styr på hvad du prioriterer. Når du ved, hvad der er vigtigst for dig, er det nemmere ikke at lade dig påvirke af andres meninger og holdninger. Hvis du f.eks. ved, at det vigtigste for dig er, at dine børn ved at de er elsket, at de er trygge, at de er aktive og i god form, at de er sikret bedst muligt i tilfælde af et trafik uheld, og at deres tænder er passet til UG, så er det nemmere at se igennem fingre med, at dine børn ind imellem får lidt for meget sukker, og at de sider for mange timer foran en skærm.

           Så stil dig selv disse 2 spørgsmål: 

           Hvad er det vigtigste for mig, at mine børn får med videre i livet

           Hvad er det vigtigste for mig, at vi i hverdagen gør/har fokus på

 

 • Lad være med at lade løftede pegefingre og dunder taler fra eksperter få det bedste af dig. Dine børn kan klare meget mere, end du tror, og de går altså ikke i stykker af, at du kommer til at råbe af dem, eller at du i en periode ikke er så meget sammen med dem. Hav tillid til at du gør dit bedste, og at du altid vil være den bedste mor, dit barn kan få. Og helt ærligt, hvis ikke vi som forældre indimellem fejlede, så ville vores børn blive svært forskrækkede i mødet med andre mennesker, eller deres eget selvbillede vil gå i stykker, når de selv fejler. At du også fejler, er noget at den vigtigste læring, du kan give til dine børn.

 

 • Træf aktive beslutninger og stå ved dem. Hvis du beslutter dig, for at I skal have indført ”skærm-regler”, så fortæl dine børn hvordan det bliver og hold så ved det. 

Hvordan kommer jeg videre herfra?

Jeg har lavet et arbejds ark til dig, så du kan sætte fokus på og arbejde videre med at give slip på din dårlige samvittighed. 

Derud over så står jeg altid parat til at hjælpe dig fri af din dårlige samvittighed. Læs meget mere om coaching ved mig lige her. 

God arbejdslyst! :-) 

Maria Gammelgaard

Kærlig hilsen

Maria

KABALEN

Tilmeld dig nyhedsbrevet her