Fuck dårlig samvittighed...jeg kan ikke bruge det til noget!

19. februar 2014

Jeg tror ikke, at der findes en mor på denne planet, der ikke på et eller andet tidspunkt har prøvet at have dårlig samvittighed overfor sine børn. Men hvis du ellers er en samvittighedsfuld, mor der gør sit bedste for sine børn, så kan du ikke bruge dårlige samvittighed til noget som helst. Det er derfor blevet tid til at gøre op med den og smide den på porten!

I skrivende stund kan jeg da sagtens finde på en ting eller to….. eller nærmere 10 ting jeg kunne gøre bedre for mine børn. Eksempelvis kan jeg nævne:

  • De kommer ikke i bad så ofte som jeg synes de bør, oftest bliver det kun til 2 gange om ugen.
  • Jeg får ikke læst hver dag med min ældste søn, som jeg ellers gentagne gange af hans lærer har fået besked om, at jeg skal.
  • Jeg ”leger” ikke med mine børn hver dag.
  • De får nogle gange lidt for meget snolder.
  • I weekenderne glemmer jeg ofte at børste deres tænder om morgenen.
  • Jeg kommer lidt for ofte til at diskutere med min yngste søn, selvom det er SÅ dumt, at diskutere med en 7 årig, der bare skal have et tydeligt svar.
  • På dage hvor jeg er træt og udkørt, kan jeg komme til at råbe af dem.
  • Det er ikke så tit, jeg får arrangeret legeaftaler, som jeg egentlig synes at jeg burde.
  • De spiller for meget på tablet, når vi har fri.
  • Osv, osv, osv…

 

WAUW! Sikke en dårlig mor…eller hvad?

 

Lyder det velkendt for dig? Det er sikkert nogle andre ting du er udfordret på, men ikke desto mindre kan du måske også lave en laaang liste, med alt det du har dårlige samvittighed over.

 

På den anden side, så giver jeg mine børn mange gode ting med. De får kærlighed, anerkendelse, opmuntring, plads til bare at være, dialog, gode grundværdier som at man hjælper hinanden og at man skal være god mod andre og så meget mere. Og når jeg kigger på dem, ser jeg to glade drenge der trives og har både et godt selvværd og selvtillid. De er hinandens bedste venner, og de er ikke i tvivl om at de er elsket.

Det pudsige er, at vi mødre ofte har en tendens til, at se på alt det vi ikke gør eller gør forkert, og det får lov til at fylde. Til trods for at vi faktisk gør ”one hell of a job” med at være mødre for vores børn.  Vi fylder os selv op med bebrejdelser og sårlig samvittighed.

 

Men hvad kan du bruge det til?

 

Intet og ingenting! For det eneste det gør, det er at det æder din energi og overskud. I stedet for at ærgre dig, spekulere og ønske at det hele var anderledes, kan du træffe et valg, om du vil:

Ændre på det

Træffe en bevidst beslutning om at ændre på det, lægge en plan for hvordan (evt. sammen med dine børn), og føre det ud i livet

eller

Lade det være som det er

Acceptere at det er sådan, det er for nu og give slip på den dårlige samvittighed og komme videre i teksten.

 

Når du træffer dette valg, tager du ansvar for dit og dine børns liv. Du vælger handling eller accept. Derved kan du gøre op med den dårlige samvittighed og frigive energi og få mere overskud.

 

Hvordan slipper jeg den dårlige samvittighed?

Hvis du ønsker, at ændre på din dårlige samvittighed kan det evt. være en idé at skrive 3 ting du ofte føler dårlig samvittighed over op på et stykke papir. Bemærk max. 3 ting.

Kig på de 3 ting, og beslut dig nu for om du vil ændre på det, eller du vil lade det være som det er. Hvis du ønsker at handle på alle 3 ting, så vælg 1 ting ud og lav en brainstorm på hvordan du kan handle. Skal du inddrage andre i det? Skal du spørge veninder, hvordan de gør? Skal du undersøge noget, inden du kan ændre på det? Hvornår vil du handle på det? Når du har brainstormet, så læg en plan.

Den ene ting du vælger ud, skal nu have dit fokus den næste måned, og de 2 andre ting på sedlen gemmes væk til om en måned.

Nu skal du følge din plan den næste måned.

Hvis du derimod vælger at lade det være som det er, så hold ved dette. Når tanken om at: ”jeg burde da også….” kommer så sig til dig selv, at du har valgt, at lade det være for nu.

 

Husk det gode

Udover listen med de 3 ting du har dårlig samvittighed over, skal du også lave en liste over hvad du giver dine børn – altså hvad du gør godt. Denne liste kan du evt. hænge op ved din seng og læse hver aften inden du går i seng. Det er vigtigt, at du tydeliggør overfor dig selv, at du gør en masse godt for dine børn, og bevarer fokusset på, at du er en mor, der gør sit bedste for sine børn.