Burde du også lige...?

9. oktober 2013

Har du konstant dårlig samvittighed over alt det du ikke når? Når du endelig prioriterer tid til dig, kommer så den ene sætning efter den anden, der starter med ”jeg burde også” frem i dit hoved? Så læs med her. 

Kl. er 16.45, du er lige kommet hjem fra arbejde og har på vejen hentet ungerne i daginstitution. Det har været en hård dag på arbejdet. En af de slags hæsblæsende dage hvor der bare hele tiden er noget, du skal tage dig af. Hvor du kl. 14 lige har 10 minutters pause til hurtigt at få noget forsinket frokost. Du er træt og dine børn er trætte, men børnene skal til sport kl. 17.30, så I er kun hjemme for en kort bemærkning, hvor du lige når at se posten igennem og bladre lidt i ugeavisen, og få ungerne klædt om, og så ellers afsted igen. Hjemme igen 18.45 er det tid til noget nemt aftensmad, lektier og godnat læsning.

Kl. 20.20 ligger dine børn i sengen og der er ro i huset, men så er det jo lige, at du skal nå at rydde op, ordne vasketøjet og smøre madpakkerne til i morgen inden du når sofaen er klokken 21.30. Du falder om i sofaen og kommer til at tænke på din veninde, der har det svært, som du burde at ringe til, på sengetøjet som trænger til at blive skiftet, og på at du egentlig havde lovet din gamle mormor at besøge hende igen snart, da du besøgte hende for en måned siden. Mens du sidder og tænker på alle disse ting, prøver du at følge lidt med i fjernsynet, men trætheden overmander dig og du falder i søvn. Et par timer senere vågner du og vælter i seng, og det sidste du når at tænke,  inden du falder i søvn er:

”I morgen starter det igen!”

 

Jeg har ikke nok tid!

24 timer! Så mange timer har du i døgnet. Så mange timer har jeg i døgnet, og så mange timer har alle andre i døgnet. Der er mange gøremål, der skal udføres i de 24 timer, men uanset hvor meget du skal nå, får du ikke flere timer til rådighed. Så konstant at tænke på alt det du ikke når, giver dig altså ikke flere timer. Det giver dig derimod en følelse af ikke at slå til. Dårlig samvittighed kan bl.a. skabe uro, dårligt selvværd og tristhed.  Hvis du derimod slipper den dårlige samvittighed, vil du kunne blive mere nærværende og kunne se livet mere klart.

Det svarer lidt til når du kører i bil i regnvejr. Hvis du visker regndråberne væk fra forruden, har du et klart udsyn, og du ved hvor du er på vej hen. Hvis vinduesviskeren derimod er ikke kører, så er det svært at se, du får fokus på regndråberne og ser ikke frem og risikerer derved at køre den forkerte vej, og i værste fald kører du galt. Regndråberne er alle de ting, du burde at gøre, men som du af gode grunde ikke når. Hvis du ikke visker dem væk, forstyrrer de dit udsyn. Så derfor er det vigtigt, at du slipper din dårlige samvittighed, så du kan se klart og få mest muligt ud af livet.

 

Giv slip på den dårlige samvittighed

Tænk på din dårlige samvittighed og sig så højt: ”jeg giver slip”. Forestil dig evt. at du står udenfor med en ballon fyldt med helium i hånden. Inde i ballonen er alt din dårlige samvittighed. Forestil dig nu at du slipper ballonen og samtidig med siger ”jeg giver slip”. Sammen med ballonen flyver nu din dårlige samvittighed, og du kan se klart igen. Du kan se, alt det du når, du kan se dig selv, og du kan se, hvor du er på vej hen.

Det er selvfølgelig ikke muligt at give slip på dårlig samvittighed ved at lave denne øvelse en enkelt gang, men for hver gang du gør det, bliver det en lille smule lettere. Så når du fremadrettet møder  ”jeg burde også ….”tanken i dit hoved, så sig ”Jeg giver slip” og slip ballonen!

0 kommentar(er)

Skriv en kommentar til bloggen her